Jak zrobić Babeczki bez cukru

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Muffinki jabłkowe to pyszna i aromatyczna wersja znanych i lubianych babeczek. Babeczki jabłkowe są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się jako podwieczorek, słodką przekąską lub słodki dodatek do drugiego śniadania dla dzieci. Przepis na muffinki jabłkowe możesz modyfikować pod względem swoich potrzeb oraz diet. Cukier możesz wymienić na ksylitol, mąkę pszenną tortową na pełnoziarnistą, jeśli zależy Ci na wersji dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Babeczki możesz wykonać z olejem zamiast masłem oraz dowolnym napojem roślinnym zamiast mlekiem w diecie bezmlecznej. Babeczki dają dużo możliwości eksperymentowania, dzięki zamianie składników możesz przygotować pyszne i zdrowe babeczki. Te proste muffinki jabłkowe z cynamonem możesz przygotować także z kruszonką. Będą wtedy mini wersją szarlotki.
Muffinki jabłkowe są pyszne i aromatyczne. Małe babeczki o smaku szarlotki świetnie sprawdzą się w jesienne dni jako mała, słodką przekąską do kawy czy herbaty. Babeczki jabłkowe są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Babeczki bez cukru to naprawdę fit wypiek. Babeczki bez cukru od tradycyjnych różnią się tym, że nie posiadają cukru. Dlatego takie fit desery jak babeczki bez cukru to świetny pomysł na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Jeśli szukasz rozwiązania, jak zrobić babeczki bez cukru z czekoladą to trafiłeś w odpowiednie miejsce. Aby przygotować przepis na babeczki bez cukru rozgnieć banana widelcem w dużej misce i dodaj do niego pozostałe składniki.
Jeśli szukasz rozwiązania, jak zrobić babeczki bez cukru z czekoladą to trafiłeś w odpowiednie miejsce.
Babeczki bez cukru od tradycyjnych różnią się tym, że nie posiadają cukru. Zamiast tego słodki smak nadaje ksylitol i owoce. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i upiec. Będą świetną przekąską nie tylko dla dzieci.
Te fit babeczki w swoim składzie mają mleko, banany, jajka, mąkę pełnoziarnistą, kakao, olej, sodę i proszek do pieczenia, a także ksylitol. Aby przygotować przepis na babeczki bez cukru rozgnieć banana widelcem w dużej misce i dodaj do niego pozostałe składniki. Wszystko razem zmiksuj, a na sam koniec dodaj posiekaną czekoladę. Teraz wystarczy babeczki rozlać do foremki na muffiny i upiec w piekarniku przez około 27 minut w 180 stopniach.
Takie bananowe, słodkie babeczki oprócz braku cukru wyróżnia również duża zawartość błonnika z mąki pełnoziarnistej. Mąka ta otrzymała swoją nazwę od tego, że aby ją otrzymać należy zmielić całe, nieoczyszczone z łupin ziarna. To powoduje, że jest dużo bogatsza w składniki odżywcze, które nie są usuwane podczas oczyszczania ziaren. 100 g mąki pełnoziarnistej dostarcza około 11 g błonnika. Pomimo tego, że mąka pszenna oczyszczona ma podobną kaloryczność, to w tej samej ilości znajdziemy już tylko 3 g błonnika. Mąka pełnoziarnista (typ 2000) zawiera żelazo, fosfor, potas, cynk czy magnez i witaminy z grupy B. Każdy z tych składników odżywczych ma pozytywne oddziaływanie na układ nerwowy, układ krwionośny, układ hormonalny czy układ sercowo-naczyniowy.
Babeczki bez cukru to naprawdę fit wypiek. Ze względu na obecność mąki typu 2000 dużo szybciej dają one uczucie sytości, dlatego istnieje mniejsze ryzyko spożycia ich w nadmiarze.
Dieta mająca na celu zmniejszenie masy ciała powinna być nie tylko prawidłowo skomponowana i bezpieczna dla organizmu, ale również powinna sprawiać przyjemność. Udowodniono, że większa przyjemność płynąca z jedzenia zwiększała szansę na powodzenie dietoterapii. Dlatego takie fit desery jak babeczki bez cukru to świetny pomysł na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki na babeczki bez cukru:

  • Jajko – 2 szt.
  • Kakao 16% (proszek) – 30 g
  • Banan – 240 g
  • Ksylitol (cukier brzozowy) – 20 g
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista – 135 g
  • Olej rzepakowy – 20 ml
  • Czekolada gorzka – 40 g
  • Proszek do pieczenia – 2 g
  • Soda oczyszczona – 2 g

babeczki bez cukru Jak zrobić:

A może spodoba Ci się także: inny przepis


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *