Jak zrobić Babeczki z rabarbarem i bezą

Tradycyjne babeczki z dżemem porzeczkowym, kajmakiem i kolorowymi jajeczkami to świetna słodka dekoracja wielkanocnego stołu i bardzo miła niespodzianka dla najmłodszych. Tym razem zrobiłam razowe babeczki z dżemem , a dokładniej dżemem z czarnej porzeczki . Rozsmakowałam się w razowych wypiekach, szczególnie w takich niewielkich, jak babeczki. Ich zrobienie jest bajecznie proste, a są naprawdę pyszne i… sycące. Tym razem zrobiłam
razowe babeczki z dżemem
, a dokładniej
dżemem z czarnej porzeczki
. Możecie jednak wybrać swój ulubiony dżemik.
Ciasto wystarczy zamieszać łyżką, nałożyć, upiec i gotowe. A potem… a potem to rozpusta. 🙂 Smacznego! Proste babeczki z rabarbarem idealnie sprawdzą się na wiosenny czy letni szybki i łatwy wypiek. Babeczki z rabarbarem to wyśmienita propozycja babeczek z dodatkiem kwaśno słodkiej rośliny. Babeczki to popularna forma małych wypieków. Ich najpopularniejszymi siostrami są amerykańskie muffiny, które przygotowywane są w różnych wariantach smakowych, a tymi najbardziej uwielbianymi są klasyczne waniliowe lub czekoladowe.
Babeczki z rabarbarem to wyśmienita propozycja babeczek z dodatkiem kwaśno słodkiej rośliny. Rabarbar to jedna z najpopularniejszych roślin w okresie letnim. Z jego użyciem najczęściej przygotowywany jest kompot z jabłkami lub truskawkami oraz ciasto drożdżowe, lub jogurtowe. Jest on bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i jest on tam powszechnie nazywany rośliną do ciast. Rabarbar im mniej dojrzały tym jest bardziej kwaśny. Dojrzałość rabarbaru rozpoznajemy po jego kolorze, ten zielony z odrobiną koloru czerwono różowego jest niedojrzały, im bardziej różowy, tym bardziej dojrzały. Ten różowy kolor nadaje kompotowi wyjątkowy kolor. Rabarbar jest bardzo zdrowy, jest bogaty w witaminę C, witaminę E oraz witaminę A, a także potas i fosfor. Rabarbarowe muffiny możesz przerobić na bardzo zdrowy wypiek, zamieniając jedynie dwa składniki. Zamiast mąki pszennej tortowej wykorzystaj mąkę pszenną pełnoziarnistą, a zamiast cukru białego użyj ksylitolu lub erytrytolu, możesz nawet wymienić tylko połowę cukru, a babeczki już będą zdrowsze. Takie muffiny idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako dodatek do drugiego śniadania, a także jako podwieczorek i słodka przekąska na przykład na imprezie czy spotkaniu. Przepis na babeczki z rabarbarem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Muffiny z rabarbarem możesz wykonać także z dodatkiem truskawek czy kruszonki. Rabarbar świetnie skomponuje się także z jabłkami czy morelami. Możesz eksperymentować z różnymi połączeniami, jednak nie zapomnij wykonać babeczek z samym rabarbarem.
Proste babeczki z rabarbarem idealnie sprawdzą się na wiosenny czy letni szybki i łatwy wypiek. Te małe babeczki są pełne wyśmienitego smaku i aromatu. Z powodzeniem wykonasz je z pomocą dzieci. Przepis na babeczki z rabarbarem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.

Składniki na babeczki z rabarbarem:

  • pszennej
  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki wody
  • pszennej
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka

babeczki z rabarbarem Jak przygotować

Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura

Ciasteczka z rabarbarem i bezą Etap 1: Babeczki nakłuwamy widelcem, aby masa nie wyrosła podczas pieczenia. Z super zimną pastą skonsoliduj mąkę, proszek do pieczenia i siekany cukier. Ugniataj szybko hittera z żółtkami i śmietaną. Składniki można miksować blenderem. Po 30 minutach włóż ciasto do lodówki. Wyjmij smakołyki za pomocą foremki do kwiatów i umieść je w puszce po ciastkach. Spód babeczek nakłuwamy widelcem po ostygnięciu przed pieczeniem. Piec przez 10 do 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *