Jak zrobić Czekoladowe muffinki z dżemem

Pyszne muffinki, które długo zachowują świeżość.

Składniki na czekoladowe muffinki z dżemem:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • mały słoiczek ulubionego dżemu (u mnie truskawkowy),
  • tabliczka ulubionej czekolady,
  • szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
  • opcjonalnie skórka starta z połowy cytryny lub pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • szklanka cukru, w tym 3 łyżki domowego cukru waniliowego,
  • 2 jajka,

czekoladowe muffinki z dżemem Jak zrobić:

A może spodoba Ci się także: owsianka z syropem klonowym

1. Połącz suche dekoracje (mąka, kakao, proszek, cukier, poncz) w jednej misce, mokre dekoracje (jajka, śmietana, olej) w drugiej. Jak najszybciej połączyć składniki w obu miskach (tylko łączyć; jeśli nie, to ciastka będą suche. Włóż jedną łyżkę biszkoptu, jedną płaską łyżeczkę dżemu i jeszcze jedną część ubijaka (do poziomu 3/4) foremki na herbatniki wysmarowane tłuszczem.W 180 stopniach piec około 25 minut.Ostudzone biszkopty oblać płynną czekoladą.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *