Jak zrobić Gofry z kaszy manny i masłem orzechowym

Gofry z mąki orkiszowej to wspaniały pomysł na smaczne śniadanie na słodko. Jak zrobić gofry z mąki orkiszowej? Przepis na gofry z mąki orkiszowej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je upiec. Gofry z mąki orkiszowej to wspaniały pomysł na smaczne śniadanie na słodko. Gofry można podać dla dzieci jako śniadanie lub deser po obiedzie. Pyszne gofry można podawać w wielu słodkich odsłonach. Bardzo ciekawym pomysłem jest podanie gofrów na słono. Przepis na gofry z mąki orkiszowej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je upiec. Do zrobienia gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, masło, mleko, cukier, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, jajka, śmietana kremówka, kwaśna śmietana, maliny, borówki, mleczna czekolada.
Jak zrobić gofry z mąki orkiszowej? Rozpuść masło w mikrofali. Do miski wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i ubij. Przesiej mąkę pszenną do jajek, dodaj masło, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj całość, ciasto powinno być dość gęste. Rozgrzej gofrownicę i nalewaj porcjami ciasto, piecz, aż gofry będą rumiane. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej kwaśną śmietanę i wymieszaj. Gofry podawaj z sosem śmietanowym i owocami. Udekoruj je startą czekoladą.
Jajka użyte do przygotowania gofrów są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin takich jak witamina A, D czy K. Jajka są także źródłem beta-karotenu i zeaksantyny. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących.
Podsumowując łatwe w przygotowaniu i słodkie gofry świetnie sprawdzą się na deser i na śniadanie. Gofry możesz podawać z różnymi dodatkami. Jest to bardzo dobry pomysł na deser podczas spotkań z przyjaciółmi. Wystarczy wszystkie dodatki umieścić w miseczkach a gofry podać na dużym talerzu. Każdy gość przygotuje sobie taki deser, który lubi najbardziej. Pyszne gofry są dobre do przechowywania przez 1 dzień, gdyż szybko tracą świeżość. Przepis na gofry z kaszy manny jest niezwykle prosty, a przy okazji bardzo ciekawy. Gofry z kaszy manny to wspaniały dodatek, który doskonale prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry z kaszy manny, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę nieskomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale.
Kto nie lubi gofrów? Ja osobiście uwielbiam, a w zdrowej wersji to kocham! Przed Państwem gofry z kaszy manny i masłem orzechowym!

gofry z kaszy manny – składniki:

  • 5 tabletek słodziku (polecam z Rossmann)
  • 45g mleka 2%
  • 20g masła orzechowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 50g kaszy manny
  • aromat
  • 2 jaja

gofry z kaszy manny Jak zrobić

A może spodoba Ci się także: inna ciekawa receptura

1 Ubij słodzik w jajka, aż będą jasne i puszyste. Dodać proszek do pieczenia, mleko, olej rzepakowy, kaszę mannę i aromat. Idealnie połącz wszystko. Opróżnij mieszaninę do rozgrzanej olejem gofrownicy. Spalaj przez 6-7 minut. Weź udział w swojej uczcie!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *