Jak zrobić Lokma tureckie pączki

Każdy jadł nasze tradycyjne pączki, ale czy znacie tureckie pączki lokma. Są to małe kuleczki zanurzone w słodkim gęstym syropie. Pączki robi się z dodatkiem wody a nie mleka. Są to małe pączusie na jeden kęs.

tureckie pączki – składniki:

  • 250 ml wody
  • orzechy włoskie
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • sok z 1 cytryny
  • składniki pączki:
  • 250 ml wody
  • 1jajko wielkość L
  • syrop:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 dkg drożdży
  • 1 szklanka cukru

tureckie pączki Przygotowanie

Zobacz koniecznie: kruche ciasteczka kokosowe

1. Pączki: Do miski wlej 50 mililitrów wody, łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Mieszaj, aż podbicie będzie wyglądać jak ostra śmietana w konsystencji. Odstawiłam w ciepłe miejsce na trzydzieści minut. Dodaj sól, jajko, cukier i pozostałą wodę do zaczynu po odfiltrowaniu nadmiaru mąki. Ciasto wyrabiam mikserem. Powinno być bardzo płynne, więc będzie. Rób wszystko, aby nie dodawać mąki. W ciepłym miejscu przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Na głębokiej patelni rozgrzej olej do 170 stopni z niską intensywnością. Po dodaniu ziemniaka olej nagrzewa się do wysokiej temperatury. Do małej miski wlewam ok. 100 ml oleju, przed każdym użyciem moczę w nim łyżeczkę, aby pałkarz się nie kleił. Trzymając ciasto w dłoni, ściskam dłoń, aby zrobić małą dziurkę między kciukiem a palcem wskazującym. Przez ten otwór wyciskam trochę ciasta. Wytnij kawałek mieszanki ze środka dłoni łyżką zanurzoną w oleju. Przed włożeniem kolejnej kulki ciasta do gorącego oleju i powtórzeniem procesu, ściskam ją. Ciasto można przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć je, krojąc łyżką na małe kawałki. Po kilku minutach smażenia pączki powinny mieć brązowy kolor. Dodałam go do gorącego syropu i odstawiłam na chwilę. Po ułożeniu na talerzu odsączyć. Do masy dodaję orzechy. Syrop: Do garnka wsypać cukier, zalać wodą i dusić syrop bez mieszania przez 15 minut. Gdy masa zacznie gęstnieć, pod koniec można dodać sok z cytryny. Zostawiam to do badań.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *