Jak zrobić Lukier do dekoracji cupcakes

Buttercream. Frosting. Frost a cake
. Amerykanie szaleją na punkcie cupcakes, a Wy coraz częściej pytacie o to, jak udekorować babeczki i czy pokazywany przeze mnie
lukier plastyczny
nadaje się do tego. Owszem, nadaje, ale tak naprawdę
lukier do dekoracji cupcakes
to lukier na bazie masła, taki
krem maślany
z dużą ilością cukru pudru (w końcu to lukier). Jest słodki, ale daje nieograniczone możliwości dekoracji. Wszystko zależy od Waszej pomysłowości.
Dzisiejszy lukier jest idealny do dekoracji cupcakes (polecam przepis na klasyczne
cupcakes
), muffinów, babeczek, tortów,
rolad
itd. Jest rewelacyjny i możecie go przygotować w kilka chwil. 🙂 W dodatku lukier możecie dowolnie barwić barwnikami spożywczymi lub naturalnymi (np. sokami). Możecie też go aromatyzować różnymi dodatkami, tak jak krem, dodając troszkę dżemu, kakao czy zmiksowanych owoców. Wszystko zależy od tego, jakie babeczki czy tort chcecie ozdobić.
Przepis na
lukier do dekoracji cupcakes
jest w wersji podstawowej, czyli waniliowej. Udekorowane babeczki czy torty proponuję trzymać w lodówce (lukier szybko tam zastyga), a przynajmniej schłodzić kilka minut przed podaniem. Ale nie ma przeciwwskazań, by zostały w temperaturze pokojowej, lukier i tak wyschnie. Na pewno dekoracje się nie „rozjadą”, możecie też babeczki spokojnie przewieźć na drugi koniec kraju i wręczyć bliskiej osobie zamiast kwiatów. 🙂

lukier do dekoracji – lista składników:

  • ok. 450–500 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub odrobina ekstraktu
  • ok. 4–5 łyżek mleka
  • 125 g masła

lukier do dekoracji Przygotowanie:

Zobacz także: inna ciekawa receptura

Użyłam ciepłej margaryny (!). w misce. Gdy masło będzie puszyste, dodać trochę cukru pudru i cukru waniliowego. Od tego momentu dodaję cukier puder i jeszcze jedną łyżkę lub dwie mleka. Dodaj cukier puder i jeszcze raz niewielką ilość mleka, aby uzyskać gęsty, jedwabisty krem. Chociaż cukier puder można dodawać jednocześnie, uważam, że ciągłe dodawanie jest bardziej skuteczne w tworzeniu lukru. Uważam, że krem jest gładszy pomimo braku mleka. Udekoruj babeczki, nakładając na nie gotowy krem za pomocą rękawa cukierniczego, butelki z rozpylaczem lub innego pojemnika. Zaprojektowane babeczki można dobrze przechowywać w pojemniku na lód.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *