Jak zrobić Mini pączki z serka mascarpone

pączki z serka mascarpone – lista składników:

  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wódki lub spirytusu
  • 1 mały cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego do ciast
  • 1,5szkl. mąki
  • pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru + do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 250g serka mascarpone
  • szczypta soli

pączki z serka mascarpone Przygotowanie

Zobacz także: inny przepis

Pączki z mascarpone i cheddarem na małą skalę W misce wymieszaj mąkę tortową, cukier puder, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Przed dodaniem wódki, serka mascarpone, jajek i ekstraktu waniliowego, jeszcze raz zmiksować. W rezultacie powinna powstać gęsta, lepka mieszanka. Mieszanie ich może być kłopotliwe. W dużym garnku rozgrzej dużo oleju. Z ciasta formować małe kulki, formując je w kulki rękami i umieszczając je w gorącym oleju łyżką lub dłonią nasączoną olejem. Smażyć krótko przez kilka minut na małym ogniu. W miarę samodzielnego gotowania pączki powinny stać się bardziej zaokrąglone. Odsącz tłuszcz na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w cukrze pudrze, aż będzie prawie chłodny.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *