Jak zrobić Mini pączki z twarogiem

Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu mini pączki z twarogiem, oprószone cukrem pudrem to karnawałowe smakołyki, które mimo swojej kaloryczności są prawdziwą ucztą dla podniebienia a w zbliżający się wielkimi krokami tłusty czwartek będą strzałem w dziesiątkę.

Składniki na mini pączki z twarogiem:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • cukier puder
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 300 g twarogu półtłustego
  • olej do smażenia
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%

mini pączki z twarogiem Jak przygotować

Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka

Przesianą mąkę, sprasowany lub zmielony w maszynie twaróg, jajka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli należy wymieszać w misce. Łączymy łyżką łączniki w całość i chwilowo smarujemy dłonią masę (powinna być lepka). Lekko zwilżonymi dłońmi formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. W garnku z dużą ilością rozgrzanego tłuszczu smaż kulki partiami z każdej strony, aż będą złocistobrązowe. Zabij przypalone pączki otwartą łyżką i wylej nadmiar tłuszczu na papierowy ręcznik. Gotowe pączki należy obficie posypać cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *