Jak zrobić Minipączki z dyni

pączki z dyni – składniki:

  • 3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka wódki
  • 28 dag purée z dyni
  • 2 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • olej
  • 7 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 4 dag masła lub margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej (typ 650)
  • 1 jajko

pączki z dyni Jak przygotować:

Zobacz także: inny przepis

rondelku ostudzić masło lub margarynę. W misce wymieszaj drożdże, jedną szklankę mleka, jedną łyżkę cukru, dwie do trzech łyżek mąki i jedną szklankę mleka. Dokładnie wymieszaj, aby pozbyć się grudek. Miskę przykryć ściereczką po 15-20 minutach w ciepłym miejscu. 2 Dodaj cukier, cynamon i sól do pozostałej mąki przesianej na stolnicę lub półkę. Dodaj purée dyniowe (odciśnij nadmiar płynu, jeśli jest zbyt wodniste), żółtko, schłodzony tłuszcz, łyżkę wódki, śmietanę i dodatkowe mleko. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykryj je i pozwól im rosnąć przez 60 do 90 minut w ciepłym miejscu przed przeniesieniem do miski. 3 Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat lub dobrze upieczoną deskę posypaną mąką. Rozwałkuj je, aż ich średnica wyniesie około 1 cm. Z ciasta można wycinać koła małą foremką do ciastek lub szklanką. Aby je zrobić, odstaw je na około 15 minut. 4 Do garnka wlewamy olej i energicznie go podgrzewamy, aż osiągnie ok. 175 stopni Celsjusza. Usmażony pączek z obu stron powinien być złocisty. Po grillowaniu odsącz nadmiar tłuszczu, kładąc je na papierowym ręczniku. Pączki dokładnie podgrzane i polerowane polewą lub cukrem pudrem. 5: Obecnie, bez przerwy: Kawałek godziny: pięćdziesiąt gramów tłuszczu. Źródło: Ludzie i cały świat


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *