Jak zrobić Muffinki jajeczne z wieprzowiną i selerem

Efektowna przystawka lub śniadanie 🙂

muffinki jajeczne – składniki:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • zioła Małgosi
  • sól, pieprz
  • dekoracja:
  • szczypiorek
  • składnik podstawowy dodatkowy:
  • 1/4 większego seler
  • 1 cebula
  • składniki robocze:
  • 25 dkg szynki wieprzowej
  • składniki podstawowe z zestawu A:
  • ostra papryka

muffinki jajeczne Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: ciasteczka drożdżowe z dżemem

1. Szynkę po przekrojeniu na dwie części nacieramy pieprzem, papryką i przyprawami. W pojemniku rozgrzać olej i przypalić kawałki mięsa. Dodać pokrojoną cebulę, zalać odrobiną wody, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około dwie godziny, aż mięso będzie miękkie. 2. Rozdrobnij mięso widelcem i posiekaj seler. W papierowych kubkach ubij całe jajka na puszystą masę, dodaj jogurt, sól, pieprz, mięso i seler, wymieszaj i podawaj. Mam 9. Wstawić do pieca nagrzanego do 170 stopni (konwekcja) na 25 minut. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem. Jeść na gorąco lub na zimno. Mieć smaczny posiłek!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *