Jak zrobić Muffinki z porzeczkami i makiem

małe,szybkie babeczki do kawy lub herbaty:)

muffinki z porzeczkami – składniki:

  • porzeczki (u mnie czerwone i czarne) ok szklanki
  • Mąka pszenna 350 g
  • soda oczyszczona,1 łyżeczka
  • masło 100 g
  • cukier waniliowy,paczuszka 16 g
  • jajka 2 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mak 2-3 łyżki
  • maślanka, 1i 1/2 szklanki

muffinki z porzeczkami Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: inny przepis

Porzeczki obrać, umyć i osuszyć. Po roztopieniu masła odstawiamy do ostygnięcia. Połącz jajka, roztopione masło i maślankę w jednej misce. Po delikatnym upłynnieniu w kolejnej misce porzeczek z przesączoną mąką, cukrem pudrem, cukrem, cukrem waniliowym i makiem, 2 Szybko połączyć obie masy, mieszając łyżką. Możesz dodać trochę maślanki, jeśli uważasz, że masa będzie zbyt sucha. Ciasto powinno wypełnić formę na muffiny w około 3/4 wysokości. W temperaturze 180 stopni podgrzewać przez około 25 do 30 minut, aż do uzyskania rzekomego suchego patyczka. Ze względu na podane mocowania miałam możliwość zrobienia 18 babeczek.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *