Jak zrobić Naleśniki z mąki kukurydzianej

Nie ma chyba osoby, która nie lubi naleśników. Tradycyjne powstają z mąki pszennej i z dodatkiem mleka. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej, które nie zawierają glutenu i laktozy w porównaniu z tradycyjną wersją.
Aby przygotować ciasto naleśnikowe będzie nam potrzebna mąka kukurydziana, która naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie, szklanka wody, jajka i odrobina oleju rzepakowego.
Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszasz, najlepiej za pomocą rózgi.
Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem.
Możesz podawać je w wersji słodkiej z owocami lub na wytrawie np. ze szpinakiem i łososiem.
Naleśniki z mąki kukurydzianej są świetną alternatywą do zwykłych naleśników dla osób, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi i muszą eliminować gluten z codziennej diety.
Jeśli cierpisz na celiakię lub alergię na pszenicę, zwracaj uwagę na symbol przekreślonego kłosa na opakowaniu, wtedy będziesz mieć pewność, że produkt w 100% jest bezglutenowy. Jeśli takiego znaku nie będzie, nie mamy pewności czy dany produkt nie jest zanieczyszczony pszenicą.
Dodatkowo w moim przepisie zamiast mleka użyłam wody, dzięki czemu unikamy laktozy. Zamiast niej możesz skorzystać z napoi roślinnych, zwracaj uwagę na ich skład. Ważne, aby nie zawierały dużych ilości cukru oraz aby były fortyfikowane wapniem, z tego względu, że produkty roślinne charakteryzują się niższą zawartością tego składnika w swoim składzie.
Takie naleśniki będą dobre dla wszystkich dorosłych i dla dzieci, nie tylko tych na diecie eliminacyjnej. Warto włączać do naszego codziennego sposobu żywienia inne rodzaje produktów niż te klasyczne. Zamień czasem mąkę pszenną na kukurydzianą lub gryczaną. Naleśniki możesz podawać na obiad lub na lunch. Będą pyszne, jeśli podasz je na ciepło, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać je na zimno. Dlatego jest to świetne rozwiązanie na lunch lub drugie śniadanie w pracy, szkole czy na uczelni.
Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z mąki kukurydzianej, śmiało sam przygotuj najlepsze placki dla całej rodziny.

naleśniki z mąki kukurydzianej – składniki:

  • Olej rzepakowy – 30 ml
  • Mąka kukurydziana – 250 g
  • Jajko – 3 szt.

naleśniki z mąki kukurydzianej Jak przygotować:

Zobacz również: inna receptura

Przesiej mąkę przez sito, aby dodać ją do mąki. Ubij jajka z trzema łyżkami oleju rzepakowego, szklanką wody i odrobiną soli. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Na patelni rozgrzej trochę oleju rzepakowego. Placki smażymy w cieście na złoty kolor z obu stron.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *