Jak zrobić Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod beszamelem

Pyszne naleśniki ze świetnym farszem ze szpinaku i fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat wypróbowany przepis na ciasto naleśnikowe.
Polecam 🙂

naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane – składniki:

  • 2 jajka
  • Pieprz
  • szczypta soli
  • na beszamel:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa z oliwek
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło)
  • 400 g świeżego szpinaku (może też być mrożony)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • 1 łyżka masła
  • na farsz:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 200 g sera feta
  • 125 g tartego sera żółtego
  • na ciasto:

naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane Przygotowanie

Zobacz również: inna receptura

Po połączeniu składników ciasto odstawia się na 20 minut. Ponownie blendujemy. Na rozgrzanym tłuszczu na średniej patelni smażymy cienkie naleśniki (około 12 sztuk). Na kolosalnym żelazku rozgrzej 2-3 łyżki oleju – dodaj rozdarty szpinak, gdy już całkiem zmniejszy swoją objętość, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i obsmaż razem tylko o włos. Sól i pieprz do smaku, dodaj pokruszoną fetę i pozwól im się trochę rozpuścić. Ciastka nadziewamy farszem, zawijamy boki i zawijamy w krokiety. Umieścić w żaroodpornej formie o wymiarach 20 x 30 cm. Po drugie, zrób beszamel. Na patelni rozpuścić pastę. Wmieszać mąkę. Dodaj mleko i intensywność do bąbelków. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Dodaj posiekany cheddar. Rozłóż beszamel na wszystkich naleśnikach. 3: Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (górna grzałka) na około 20 minut. 4 Najlepsze życzenia! Więcej przepisów znajdziecie na blogu Moje Kuchenne Rewelacje 🙂


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *