Jak zrobić Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno –
naleśniki ze szpinakiem i fetą
. Dobrze doprawione, ciekawe w smaku. Jeśli dopiero zamierzacie przekonać się do szpinaku, to w takim połączeniu powinien Wam posmakować. Słony ser feta i szpinak fajnie się dopełniają, a całość podkreśla grubo zmielony pieprz.
Przygotowanie
naleśników ze szpinakiem
nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Farsz robi się szybko. Wystarczą szpinak – może być mrożony – i ser feta. Naleśniki smażę dość cienkie, na podstawie mojego ulubionego przepisu na naleśnikowe ciasto. Olej dodaję do ciasta i potem już smażę bez tłuszczu. Naleśniki wychodzą delikatne, elastyczne i nie czuć tłuszczu na wierzchu.
W każdy naleśnik zawijam farsz i zazwyczaj dodatkowo podgrzewam lub lekko podsmażam. Polecam
naleśniki ze szpinakiem
i fetą szczególnie latem, bo to taki lekki i szybki obiad. Smacznego.

naleśniki ze szpinakiem i fetą – składniki:

  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka maki
  • 500 g szpinaku
  • farsz:
  • sól i pieprz (pieprz polecam grubo mielony)
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 270 g sera feta
  • 1 jajko

naleśniki ze szpinakiem i fetą Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: inny przepis

Blenderem zmiksuj każdy z elementów naleśnika w misce blenderem, aż będzie gładki i pozbawiony grudek. Umieść część odtwarzacza w naczyniu, które zostało całkowicie podgrzane; spodziewając się, że danie zostało całkowicie podgrzane, nawet ważny gorący placek zrobi postępy. Na suchą patelnię wlewam łyżkę mieszanki, obracam i długo smażę na średnim ogniu. Tak prezentują się moje naleśniki. Zamrożony szpinak podsmażam na patelni do odparowania wody i ewentualnego podgrzania. Po tym czasie podgrzewam. Do przyprawiania używam soli i pieprzu. Szpinak i ser feta, który został podzielony na mniejsze kawałki, należy połączyć. Napełnij każdy naleśnik, zwijając go. Dzięki za przygotowanie. Jeśli to podstawowe, delikatnie smażę naleśniki, aby je rozgrzać lub rozgrzać (na przykład, gdy naprawdę chcę je zjeść następnego dnia).


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *