Jak zrobić Pączki z różą i cukrem pudrem

Hiszpańskie pączki z ciasta parzonego to jeden z pyszniejszych przepisów idealnych na Tłusty Czwartek. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu puszyste pączki z twarogu. Przepis wzięłam z programu „Rączka gotuje” Serdecznie polecam. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu puszyste pączki z twarogu. Najbardziej lubię pączki z różą (szczególnie te kupowane przy Nowym Świecie ), polane lukrem i posypane migdałami. Ta konfitura to jeden ze smaków mojego dzieciństwa zamknięty w słoiku ! 🙂 Uwielbiam zapach, smak i aromat prawdziwej różanej konfitury 🙂 By była idealna trzeba się troszkę pomęczyć i utrzeć ją w makutrze – jednak dla takiej przyjemności jaką będą np. pyszne rogaliki czy pączki z różą – warto się poświęcić ! 🙂 pyszne rogaliki czy pączki z różą – warto się poświęcić ! pyszne rogaliki czy pączki z różą – warto się poświęcić !

Składniki na pączki z różą:

  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 6 żółtek
  • 500 g mąki
  • 25g wódki
  • pszennej
  • marmolada różana
  • 250 ml wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • tłuszcz do smażenia (olej, smalec wg uznania około 2l )
  • cukier puder
  • dodatkowo:

pączki z różą Jak przygotować

A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis

Pączki z różą i cukrem pudrem tworzą drożdżową kompozycję. Zanim mleko wyrośnie, dodaj dwie łyżki mąki i jedną łyżkę cukru. Schłodzić stopione masło, gdy jest jeszcze ciepłe. Do mieszanki mąki należy dodać jedną łyżeczkę soli. Ubij sześć żółtek w powstałej misce, aż będą gładkie. Dodaj wyrośnięte drożdże, wódkę lub duszę, mąkę, sól i margarynę i mieszaj, aż lamówki się połączą (mieszanka nie powinna być zbyt gęsta, bo będzie kleić się do rąk). Pozwól zatrudnionemu graczowi wstać na godzinę w osłonie. Następnie mieszaninę należy podzielić na jedenaście do trzynastu równoważnych części i ponownie przerobić. Nałóż dżem na każdy kawałek kombinacji, umocuj go rękami i połącz krawędzie, aby zrobić pączek. Umieść pączki na stole i oprósz je mąką; Uczyń je nieco prostszymi. Pączki przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Smaż pączki, aż będą jasnobrązowe z obu stron w gorącym, głębokim oleju. Usmażone pączki układamy na kawałku papierowego ręcznika, aby zatrzymać nadmiar oleju. Posypać cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *