Jak zrobić Pączki z ziemniakami

Niektórzy z Was znają
je
pod nazwą
pączki hiszpańskie
, inni pączki wiedeńskie, a jeszcze inni – pączki zakręcone. Bez względu na nazwę, pączki są smaczne i można zrobić je w domu. Baza tych pączków to nie ciasto drożdżowe, jak w przypadku zwykłych
pączusiów
, ale ciasto parzone, takie jak na
eklerki
.
Do przygotowania
pączków
hiszpańskich
będzie Wam potrzebna szpryca ze sporym otworem lub wprawna ręka i łyżka. I oczywiście papier do pieczenia – niezbędny! Zachęcam Was do spróbowania. Macie dość pączków? To może skusicie się na odrobinę zdrowsze
pączki pieczone
? Zdrowsze to dużo powiedziane, ale na pewno mniej tłuste. 🙂 Z tego ciasta możecie też śmiało zrobić pączki smażone czy
oponki
, ale ja dzisiaj proponuję takie pieczone. Najbardziej lubię
pączki z różą
(szczególnie te
kupowane przy Nowym Świecie
), polane lukrem i posypane migdałami. Dzisiaj wersja pieczona. Zamiast róży użyjcie dowolnego dżemu, budyniu lub nutelli. Wszystkie pyszne.
Macie swoje ulubione nadzienie do pączków? Koniecznie się nim podzielcie, chętnie takich spróbuję.
Ciasto drożdżowe na pączki
z tego przepisu jest bez jajek, bardzo dobre, pączki wychodzą puszyste i, co ważne, nie musicie myśleć, co
zrobić z białkami
. Smacznego. Przyznaję, że najbardziej lubię klasyczne pączki (w szczególności te z różą), ale pytacie o
pączki bez drożdży
. Oto i one, proste, dobre pączki bez drożdży z ciasta serowego, jak na
oponki
, więc nie może się nie udać. Pączki polecam nadziać, polać lukrem i gotowe 🙂 Nie powiem, że są mało słodkie czy nietłuste, bo tak nie jest, za to są pyszne, wręcz rozpustne.
Pączki z krówką
, czy jak kto woli, masą kajmakową, to pączki słodkie, ale niesamowicie smaczne. Łasuchom na pewno przypadną do gustu. Zaryzykuję stwierdzenie, że niektórym z Was te
pączki z krówką
posmakują bardziej, niż takie ze zwykłym dżemem.
Zamiast krówki możecie nadziać je nutellą, też wyjdą pyszne. Zachęcam do spróbowania w karnawale. Smacznego. Moja propozycja to mini pączki, które wszyscy dobrze znają, jednak nie każdy zna przepis lub ich sam nie robił. Rewelacyjny przepis na szybkie pączki na sodzie, to moje nowe odkrycie i jestem nimi zachwycona. Robi się je bardzo szybko, smaczne i tanie. W niecałe 30 minut wyczarowałam ten smakowity talerz. Mało tego tak szybko zniknęły, że wieczorem przygotowałam drugą turę, i wiecie, że na drugi dzień były równie smaczne!!! Na noc przykryłam je szklanym kloszem, a do porannej kawki taki pączek jak znalazł. Będę do nich wracać w trakcie roku. Synek jak wrócił z przedszkola od razu wciągnął dwa na poczekaniu, ja też nie mogłam się im oprzeć, nie wspomnę o moim słodkim mężu. Polecam Wam ten przepis, bo jest wart uwagi, dla początkujących i nie tylko, dla zabieganych i nie lubiących siedzieć w kuchni też jak najbardziej tak. Tłusty czwartek już tuż, tuż koniecznie wypróbuj ten przepis i nie zapomnij pochwalić się zdjęciem!!! Świetny przepis na lekkie pączki, tym razem to pączki z ziemniakami .
Przepis na te pączki, dostałam kilka lat temu, od mamy mojej koleżanki. Pączusie są bardzo smaczne
i pozostają miękkie nawet na drugi dzień.
Ziemniaki wogóle nie są wyczuwalne.
Spróbujcie koniecznie.

Składniki na pączki:

  • Ciasto:
  • Lukier:
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • Dodatkowo:
  • konfitura, lub powidła na nadzienie
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • olej, lub smalec do smażenia
  • 50 g. drożdży
  • Zaczyn:
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wódki
  • 1 większy ziemniak ugotowany (200 g.)
  • 13 łyżek cukru pudru
  • 30 g. masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 g. mąki pszennej

pączki Przygotowanie

Zobacz także: inny przepis

Elementy do podnoszenia. Skonsoliduj i zmiksuj. Daj blisko 15 minut na wyrośnięcie. W misce łączymy mąkę z ledwo przeciśniętymi przez prasę ziemniakami. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj wódkę i utarte żółtka do miski z mąką, ziemniakami i zagotuj. Do ugniatania użyj miksera z haczykami. Po tym czasie dodaj schłodzoną, rozpuszczoną pastę. Kontroluj, aż margaryna będzie dość płynna. Po posypaniu mąką wierzchu miski, przykryj ją materiałem i pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Ciasto szybko rośnie. Biorąc wszystko pod uwagę, po czterdziestu minutach wzniósł się ponad miskę. 2 Umieść wyrośniętą masę na oprószonym mąką dobrym wkładzie, długo kontroluj i przykryj konsystencją. Jeszcze raz wyjdź i wstań po 15-20 minutach. Po tym czasie możesz spłaszczyć ciasto rękami lub delikatnie je rozwałkować. Usuń szklane kule. Umieść nadzienie na jednym talerzu i przykryj kolejnym kółkiem. Delikatnie dociśnij boki, aby mieszanka pozostała razem. W tym czasie możesz zrobić pączki ręką. Osadzając szklankę w przyklejonej płytce, możesz również ponownie wyciąć koło. Pakiet będzie skromniejszy, ale bardziej niezawodny. Po usmażeniu pączki można również nadziać szprycerem. czego chcesz. Pączki wyglądające jak trzy, które pozwalasz pęcznieć przez 15 do 20 minut. Smaż pączki w krytycznym tłuszczu, 3-4 minuty z każdej strony, na średniej mocy. Powinni być w pełni mobilni. 4 Po usmażeniu pączki odsączyć na papierowym ręczniku. Przygotuj lukier. Połącz wodę i sok z cytryny w misce. Dodaje się po kolei każdą łyżkę cukru pudru. Mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mój miał 13 czubate łyżeczki cukru, choć mogło być mniej lub więcej. Glazura pokryje schłodzone pojemniki.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *