Jak zrobić Piernikowe muffinki

Muffinki z mąki kokosowej to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kokosowych słodkości. Muffinki z mąki kokosowej to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kokosowych słodkości. Są smaczne, proste, a przy okazji ciekawe. Ich przygotowanie jest szybkie. To przepis na naprawdę fantastyczny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale również jest zdrowe i dostarcza sporo błonnika. Nie zawiera też glutenu. Sprawdzi się idealnie jako szybki i prosty przepis, może być częścią diety redukcyjnej.
Przepis na muffinki z mąki kokosowej to wybór dla miłośników przepisów ciekawych, a także osób kochających nowoczesną kuchnię. Zwykle bezglutenowe ciasta są bardzo skomplikowane i trzeba do nich używać mnóstwa różnych mąk. To dlatego, że gluten, który znajduje się w klasycznych mąkach, wpływa na konsystencję ciasta i zapobiega rozpadaniu. W mąkach bezglutenowych tego białka brak, przez co nie są one aż tak dobre do wypieków. Jednak da się stworzyć odpowiednią mieszankę, dzięki której powstanie proste zupełnie bezglutenowe ciasto. I takie właśnie jest ciasto z mąki kokosowej. Świetnie odnajduje się ono właśnie w babeczkach, choć można z nich zrobić także klasyczne ciasto. Jednak to właśnie muffinki kradną serca ze względu na swój smak i cudowny wygląd. Te babeczki będą idealnym pomysłem na wszelkie imprezy czy przyjęcia, a także jako słodka przekąska do kawy. Można je ze sobą zabrać do pracy czy szkoły, gdyż całość nie kruszy się i jest bardzo zwarta. W wersji bardziej fit można zastąpić cukier słodzikiem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z mąki kokosowej, by były w pełni bezglutenowe, ale również pyszne i na pewno się udały, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ta receptura daje szansę na przygotowanie takiego deseru w prosty sposób, bez konieczności stosowania wielu mąk, czy skomplikowanych mieszanek i dodatków, które zwykle są drogie i słabo dostępne. Z tym przepisem można stworzyć ciasto na bazie kilku składników, które da się znaleźć w każdym większym sklepie i domowej spiżarni. Do jego wykonania nie trzeba też specjalnych sprzętów. Wystarczy piekarnik i mikser, by stworzyć naprawdę wspaniały wypiek. Powstają z niego babeczki smaczne, a przy okazji dobre dla zdrowia. To deser, który sprawdzi się nawet przy alergii na gluten, czy jego nietolerancji. Przepis na muffinki z mąki kokosowej to wybór dla miłośników przepisów ciekawych, a także osób kochających nowoczesną kuchnię. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z mąki kokosowej, by były w pełni bezglutenowe, ale również pyszne i na pewno się udały, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Wytrawne muffinki na bazie kasz (bezmięsne, dietetyczne, zdrowe, wegetariańskie) z niespodzianką w środku w postaci przepiórczych jajeczek. W tym roku zamiast tradycyjnych pierniczków postanowiłam upiec piernikowe muffinki z dużymi kawałkami słodkich mandarynek. W tym roku zamiast tradycyjnych pierniczków postanowiłam upiec piernikowe muffinki z dużymi kawałkami słodkich mandarynek. Wyszły pysznie 🙂
Piernik w formie babeczek? Dlaczego nie! Wykonuje się je szybko, piecze krótko. A smak? Sami spróbujcie. Ja polecam.

piernikowe muffinki – lista składników:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 100 g masła
  • 30 dag mąki pszennej
  • cukier puder do posypania
  • bakalie: po 1/2 szkl. orzechów, żurawiny, kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 11/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka powideł śliwkowych

piernikowe muffinki Jak przygotować

Zobacz również: inny ciekawy przepis

Margarynę, cukier, miód, kakao i aromat piernikowy należy rozpuścić w rondelku. Schłodzić i zmiksować. Do garnka dodaj jajka, oddzieloną mąkę, dżem, jogurt i napój bezalkoholowy. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. 2 Użyj papierowych kubków do wyłożenia formy do bułek. Jedna łyżka ciasta powinna przykryć. Dodaj suszone źródła żywności opracowane od początku hittera do góry. Duża część foremek powinna być pełna. Przez 30-35 minut podgrzewać na grillu nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Używając patyka, potwierdź, że babeczki zostały ułożone. Wystudzone posypać cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *