Jak zrobić Wiosenne babeczki

Same babeczki marchewkowe bardzo szybko się robi, w zasadzie wystarczy tylko wszystko wymieszać trzepaczką rózgową, natomiast do dekoracji użyłam tylek rosyjskich i powstały takie śliczne wiosenne tulipany. Przyciągają oko oraz dużych i małych łasuchów myślę, że każdy chętnie sięgnie chociaż po jedną taką babeczkę. Babeczki będą się również super prezentowały na wielkanocnym stole, lub w koszyczku ze święconką. Idealna słodka propozycja na zbliżającą się dużymi krokami wiosnę i Wielkanoc.

Składniki na wiosenne babeczki:

  • 1 szczypta soli
  • 75 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • barwniki spożywcze
  • Krem z mlekiem w proszku
  • 135 g mleka w proszku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • Dodatkowo
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich i suszonej żurawiny – opcjonalnie
  • Babeczki
  • 2 szkl. startej marchewki na małych oczkach tarki
  • 0,5 szkl. oleju
  • 300 g miękkiego masła
  • 75 ml mleka 3,2 %

wiosenne babeczki Przygotowanie:

Zobacz także: inna ciekawa recepturka

1. Najpierw upiecz ciastka. Marchewkę obrać i wycisnąć nadmiar soku na drobnej tarce poprzecznej. Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia do mniejszej miski. W bardziej widocznej misce zmiksuj jajka z odrobiną soli, cukru i oleju, dodaj marchewkę wyjętą z nadmiaru prasy i wysusz ozdoby. Wyszło mi tylko 10 sztuk, bo stwierdziłam, że powinny być trochę wyższe, ale zwykle odgrzewam 12 sztuk z tej części. Przed włożeniem wszystkiego do papierowych kubków delikatnie wszystko wymieszaj łyżką. W celu uzyskania suchego, pozbawionego konwekcji sztyftu podgrzewać przez 25 do 30 minut w temperaturze 180°C. Przełożyć do ostygnięcia na blat. Zdejmij patelnię z pieca. Często mieszaj, podgrzewając mleko i cukier w rondelku na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Po zdjęciu patelni z ognia pozwól jej ostygnąć. Ciągle wlewając margarynę, miksuj późne wiosenne mleko z cukrami w kilku obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Mleko w proszku należy przefiltrować pod koniec przez sitko, wykonując tyle obrotów, ile można było oczekiwać w danych warunkach. Krem jest gotowy, gdy wszystko dokładnie wymieszamy mikserem wolnoobrotowym. Gotowy krem pokolorowałam. Podzieliłem go na tyle różnych tonów, ile mogłem sobie wyobrazić. Dodałem niewielką ilość koloru do każdej części, zmiksowałem całkowicie blenderem na najwyższych obrotach, a następnie zmniejszyłem prędkość i zmiksowałem, aby krem nie wyglądał na „dziurawy” podczas wzbogacania. Udekorowałem się ruskimi tyłkami. Nakładałem warstwę kremu za pomocą małej łyżeczki, która znajdowała się gdzieś w przedziale 15 i 10 centymetrów w poprzek folii w sztyfcie i miała grubość około 3 do 4 milimetrów. Następnie różowe końce folii zostały zwinięte razem. Użyłem rękawa cukierniczego, zwiniętej folii spożywczej wypełnionej kremem i różnych końcówek do wyciskania rosyjskich tulipanów. Po prostu użyłem butt pass on, aby wypełnić cały przedział.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *