Jak zrobić Wiosenne naleśniki szpinakowe z kurczakiem

Lekkie i efektowne danie, idealne na zdrowy obiad.

naleśniki szpinakowe z kurczakiem – składniki:

  • *łyżeczka dowolnego cukru
  • Ciasto naleśnikowe:
  • * łyżka soli
  • * łyżeczka gałki muszkatołowej
  • *szklanka mąki pszennej (około 150g)
  • * 200g pozostałego mrożonego szpinaku
  • *garść obranych pistacji lub innych orzechów(np. włoskich)
  • * 1 duże jajko
  • * łyżeczka pieprzu
  • * łyżka oleju rzepakowego
  • * garść świeżych liści szpinaku
  • * przyprawa do kurczaka
  • * olej rzepakowy do smażenia
  • *400g pokrojonego fileta z piersi kurczaka
  • * klika pieczarek
  • *2 ząbki czosnku
  • * do 200g mrożonego szpinaku
  • * pół szklanki wody
  • *około 50g gorgonzoli
  • *około 50g sera feta
  • * pół szklanki mleka
  • *1 mała cebula
  • * łyżka soli
  • * kubeczek jogurtu naturalnego (około 200g)
  • Farsz i sos:
  • *olej rzepakowy do smażenia

naleśniki szpinakowe z kurczakiem Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: inna receptura

1. Mąkę, rozmrożony szpinak, mleko, wodę, jajko, olej, sól i cukier dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka masa (im więcej dodamy szpinaku, tym bardziej mętny będzie naleśnik). Możesz dodać więcej wody, jeśli hitter wydaje się być zbyt gęsty. Podsmaż jedną łyżkę ciasta na mocno nasmarowanej i gorącej patelni, rozprowadzając ją całkowicie. Po usmażeniu z obu stron na złoty kolor, połóż naleśniki na talerzu i odłóż na bok. 2. Pistacje, czosnek i cebulę można posiekać w blenderze. Filety z kurczaka obtoczyć w całości w aromacie, delikatnie skropić oliwą lub olejem i odstawić na kilka minut. Pieczarki kroimy na pół. Przed dodaniem pieczarek podsmażamy na naoliwionej patelni przez kilka minut posiekany czosnek, cebulę i pistacje. Następnie w tym momencie dodaj pokrojonego kurczaka i smaż go na małym ogniu, często mieszając, aż się skarmelizuje. Naczynie powinno być wypełnione pozostałym mrożonym szpinakiem i świeżymi liśćmi. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. W małej misce wymieszaj gorgonzolę, fetę i jogurt. W rondlu dokładnie wymieszaj składniki i gotuj na wolnym ogniu przez 10 do 15 minut, aż sos stanie się nieco gęstszy. Warto spróbować całego dania po tracku, a doprawiać można jak się chce. 3. Ułożone wcześniej naleśniki faszerować i zawinąć w rulon lub kopertę (można je lekko podgrzać na patelni). Przed polaniem sosem posypać pistacjami i kruszonką serową. Jedz ze swojej uczty!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *