Przepis na Crêpes Suzette, czyli płonące naleśniki

Crêpes Suzette to popisowy deser kuchni francuskiej. Płonące naleśniki z syropem pomarańczowym nie tylko świetnie smakują, ale są widowiskowe w przygotowaniu.

płonące naleśniki – lista składników:

  • łyżeczka skórki z cytryny
  • duża szczypta soli
  • 100 g masła
  • 450 ml soku z pomarańczy (ok. 5 owoców)
  • 75 g mąki
  • 250 ml mleka
  • odrobina brandy (do podpalenia)
  • 55 g mielonych migdałów
  • łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 1/4 szklanki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)
  • 2 jajka
  • sok z połówki cytryny
  • 1/3 szklanki cukru

płonące naleśniki Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inny przepis

Rozbij jajka i wlej mleko do miski. Dokładnie wymieszaj, aż się połączą. Dodaj mąkę i migdały. Miksuj, aż będzie gładkie. Ciasto powinno odpocząć przez trzydzieści minut. 2 W międzyczasie przygotuj sos. Umieść średniej wielkości patelnię w większym garnku. W misce zmiękcz margarynę, a następnie dodaj cukier. Aby go rozpuścić, dokładnie wymieszaj. Dodaj rozgniecione paski pomarańczy, pomarańczy i cytryny oraz likier pomarańczowy. Często mieszaj, gdy sos gotuje się, aż zgęstnieje i zredukuje się o 1/3. Dodaj trochę soku z cytryny (aby przełamać słodki smak) i skonsoliduj wszystko w jedno. 3 Wymieszaj odświeżoną masę, aż będzie gładka. Delikatnie posmaruj naczynie olejem i dobrze wyciśnij. Idealne są cienkie naleśniki. 4 Pomarańcze pokroić w plastry i dodać do sosu. Placki należy złożyć w trójkąty, włożyć do sosu i chwilę gotować. Do gotującego się sosu dodać likier i podpalić. Jeśli pochylisz się nad garnkiem, płomień wystrzeli wysoko w powietrze. 5 Gorące naleśniki podawaj z bitą śmietaną lub prażonymi migdałami na talerzu.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *