Przepis na Gofry lekkie i chrupiące

Składniki na gofry lekkie:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • cukier puder do posypania
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na ciasto
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • pszennej
  • 2 białka

gofry lekkie Jak zrobić:

Zobacz także: inna ciekawa recepturka

Lekkie i świeże gofry Wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem białek łączymy w misce do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Pozwól, aby gluten tworzył się przez piętnaście minut. Rozgrzewamy gofrownicę włączając ją. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę i ostrożnie wmieszaj je łyżką do gofrownicy. Ustaw gofry na blisko 10 minut, w zależności od mocy gofrownicy, aż będą wspaniale brązowe. Gofrownica powinna być wypełniona ciastem. Gofry są wyjmowane z piekarnika i schładzane na ruszcie lub w pozycji pionowej. Po nieznacznym ostygnięciu oprósz je cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *