Przepis na Jogurtowe naleśniki z plasterkami jabłek

Naleśniki wyszły bardzo fajne, pulchne i miękkie. Te naleśniki muszą być grubsze od takich tradycyjnych bo trzeba w cieście zatopić jabłka, ale ciasto jest bardzo delikatne dzięki czemu nie są twarde ani gumowate. Ciasto zrobiłam z dodatkiem cukru który fajnie współgra z kwaskowatymi jabłkami.

Składniki na jogurtowe naleśniki:

  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • mały kubek jogurtu naturalnego (180g)
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 1szkl. mleka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 kwaskowe jabłka

jogurtowe naleśniki Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: inna receptura

Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Do tego dodałam sodę oczyszczoną i cukier. Mieszałem łyżką. Następnie rozbiłem jajko. Dodałam trochę mleka i zimny jogurt naturalny. Użyłem blendera wolnoobrotowego do ogólnego połączenia mocowań i uzyskania gładkiej mieszanki bez sęków. Ciasto stało przez piętnaście minut. Jabłka należy obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Na małą patelnię o średnicy od 18 do 20 cm wlewałam porcje ciasta i chochlą rozgrzewałam porcje oleju. Do wyciskarki wbiłem kawałki jabłek. Jak wspomniałam w prezentacji tego ciasta, należy wlać nieco więcej niż do zwykłych naleśników, które nie zawierają żadnych dodatkowych składników, aby jabłka nieco opadły. Naleśniki spaliłam do momentu, aż odtwarzacz był dość mocno ścięty na brzegach, po czym przewróciłam placek na drugą stronę. Aby zapobiec samozniszczeniu klapka i wypadnięciu jabłek, ostrożnie obracaj. W rezultacie lepiej jest użyć mniejszej patelni niż większej. Na talerzu ułożyłam upieczone naleśniki. Z podanych sum zrobiłam siedem ciepłych bułeczek. Naleśniki można oprószyć cukrem pudrem tuż przed podaniem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *