Przepis na Jogurtowe pączki z pomarańczowym lukrem

Takie pączki piekła moja mama, zawsze do ciasta dodawała jogurt lub zsiadłe mleko. Pączki były pulchne i lekko wilgotne. Z tej porcji ciasta upiekłam 30 sztuk średniej wielkości.

jogurtowe pączki – składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • Szczypta soli
  • Owoce kandyzowane ze skórką pomarańczową
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • Składniki:
  • Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z pomarańczy, 1 łyżeczka wody
  • Nadzienie: marmolada różana, olej do smażenia
  • 40 g świeżych drożdży

jogurtowe pączki Przygotowanie

Zobacz także: inny ciekawy przepis

1. Przygotowanie: W misce wymieszaj pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę cukru, ciepłe mleko i jedną szklankę mąki. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże wyrosły po delikatnym połączeniu wszystkiego. Następnie wszystko dzielimy i do rozkładówki dodajemy pozostałe mocowania. Manipuluj ciepłym ciastem z rozpuszczoną margaryną, aż tłuszcz zostanie całkowicie przyswojony. Umieść w ciepłym miejscu, aby gracz mógł podwoić rozmiar. Następnie ciasto należy przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 5 milimetrów i szklanką wykrawać koła (ja użyłam foremki po groszku). Na każde kółko nakładamy po łyżce konfitury, przyklejamy pączka do konfitury, a na blacie układamy materiał do wywołania. Pączki układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu po usmażeniu z obu stron na oleju na złoty kolor. Po ostygnięciu pączków polej je lukrem i udekoruj pomarańczowym paskiem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *