Przepis na Kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni. Dziś przedstawiam Wam przepis na małe, śliczne babeczki z ciasta kruchego, wypełnione kremem budyniowym i udekorowane dużą ilością truskawek w glazurze. Deser jest pyszny, prosty i wygląda niezwykle efektownie. Idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni.

kruche babeczki z kremem – lista składników:

  • truskawki ok. 6-8 szt.
  • Crème pâtissière czyli krem budyniowy:
  • 2 żółtka
  • 150g masła o temperaturze pokojowej
  • Ciasto kruche:
  • szczypta soli
  • 150g mąki tortowej
  • 50g cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 50g cukru
  • 150g mąki krupczatki

kruche babeczki z kremem Przygotowanie

Zobacz także: naleśniki z serem i szynką
naleśniki zapiekane z serem i szynką

Ciasto kruche podgrzane świetnie: Połącz mąkę i cukier w misce. Rozetrzyj delikatną pastę palcami, aż stanie się krucha. Utarte z solą żółtka należy dodać do pozostałych składników. Wymieszaj widelcem i po krótkim czasie trzymaj rękami, aż uzyskasz jednolitego gracza. Ciasto wylewamy z foremek na muffinki lub pojedynczych foremek na babeczki. Za pomocą widelca nakłuć głęboko. Po 30 minutach w lodówce, gotuj przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. 2 Galaretka: Napełnij szklankę 50 mililitrami lodowatej wody i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia. Od tego momentu dodaj 70 mililitrów wody o wysokiej temperaturze i mieszaj, aż wszystko się rozpadnie. Galaretkę po schłodzeniu wstawić do lodówki do stężenia. 3 Pâtissière crème: Konieczne jest zagotowanie mleka. Delikatnie ubij cukier i cukier waniliowy w żółtka. Przesączoną mąkę należy całkowicie zmiksować. Do gorącego mleka zmiksować blenderem lub trzepaczką. Konsoliduj wszystko w garnku, ciągle mieszając, i podgrzej do wrzenia na średnim poziomie intensywności. Masa zacznie gęstnieć i będzie miała konsystencję zbliżoną do budyniu. Gdy zaczną pojawiać się pierwsze pęcherzyki powietrza, kontynuuj gotowanie przez kolejne dwie minuty, aż mąka zostanie całkowicie wchłonięta. Po ugotowaniu budyniu zdejmij go z ognia i wymieszaj z masłem. Owiń kawałek folii spożywczej wokół masy, aby upewnić się, że pozostanie na swoim miejscu. Zapobiegnie to powstawaniu na nim skóry. Przejdź do chłodzenia. Przełóż krem do tortownicy i napełnij babeczki. 4 Truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu babeczek w formie „chatki” (zobacz wideo). Na zastygłą galaretkę ułożyć truskawki. Dzięki Bogu, twój deser jest gotowy!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *