Przepis na Kruche ciasteczka orzechowe

Znakomite w smaku kruche ciasteczka maślane , które szybko znikają ze stołu. Ciasteczka z ciasta francuskiego z marcepanem i morelami. Szybkie, bardzo dobre ciasteczka czekoladowe. Szybkie, bardzo dobre ciasteczka czekoladowe. Kolejny przepis (po
crumble z nektarynką
) na bardzo szybki deser. Dzisiaj
szybkie kruche ciastka z bananami
, które będą dobre zarówno na gorąco, jak i na zimno. Ciasteczka możecie polać sosem czekoladowym i podać z gałką czekoladowych lodów. Są idealne, jeśli szukacie pomysłu na coś smacznego, a przy tym macie niewiele czasu lub chęci. Kruche ciasto jest z mojego przepisu, który dość długo udoskonalałam. Spodoba Wam się, bo wykorzystuje całe jajko. Możecie też zrobić ciasto jak na quiche (też świetne!).
Do środka proponuję banany, ale możecie też włożyć maliny, morele czy śliwki, a nawet… czekoladę (tu polecam, zerknijcie na
podwójne ciasteczka czekoladowe
). To jeden z tych przepisów, które lubią wszelkie modyfikacje. 🙂 Polecam Wam i życzę smacznego. Do środka proponuję banany, ale możecie też włożyć maliny, morele czy śliwki, a nawet… czekoladę (tu polecam, zerknijcie na podwójne ciasteczka czekoladowe ). Śnieżne ciasteczka
. Wyglądają jak pokryte miękkim, białym puszkiem. Tak naprawdę mają delikatną, białą skorupkę, a środek delikatnie miękki. Są pysznie orzechowe, z lekką nutką cynamonu. To takie zimowe ciasteczka, nie tylko z wyglądu. Patrząc na nie, tęsknię już za śniegiem, który pokryje całą okolicę i nada jej bajkowy wygląd. Bo zima powinna być bajkowa!
Ciasteczka orzechowe z cynamonem
zobaczyłam u
Szarlotki
– to dzięki niej przypomniałam sobie o tym smakołyku. Ciasteczka są bardzo proste i smaczne, szybko się je też przygotowuje. I mimo niewielkich wymiarów, potrafią osłodzić każdego.
Dla mnie to taki smakołyk, który nakładam na talerzyk, siadam przy oknie z gorącą herbatką i patrzę na pole pokryte miękkim śniegiem… i choć śniegu jeszcze nie ma, to mogę go sobie wyobrazić, prawda?
Zdrowe i pyszne. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy.

Składniki na ciasteczka orzechowe:

  • 4 łyżki mąki
  • 4 duże łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

ciasteczka orzechowe Przygotowanie

Zobacz także: inna ciekawa recepturka

1. Ogólnie zwiąż ze sobą mocowania. Możemy kształtować ciasteczka w dowolny sposób. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *