Przepis na Kruche ciasteczka z makiem

Przepis na pyszne, chrupiące oraz pełne makowych piegów ciasteczka maślane. Są bardzo proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a po upieczeniu idealne do chrupania o każdej porze dnia! 🙂

kruche ciasteczka z makiem – lista składników:

  • 1 jajko
  • 280 g mąki pszennej
  • 40 g mielonego maku
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 90 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • szczypta soli

kruche ciasteczka z makiem Jak zrobić:

Zobacz także: inny przepis

misce łączymy przesianą mąkę z cukrem pudrem, szczyptą soli, mielonym makiem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj jajko, nasiona wanilii i pokrojoną w plasterki pastę do mieszanki, aby ją włączyć. 2 Kolejne ciasto włożyć do pojemnika na lód na dwie godziny i przykryć folią samoprzylepną. Następnie nałóż je na ciasto o szerokości około 0,5 cm i użyj struktury, aby wyeliminować dowolne kształty, które naprawdę chcesz. 3 Ułóż smakołyki w małych otworach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść talerz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na około 12 minut (od początku do końca). Suchy mak możemy rozdrobnić sami lub zakupić jak późno zmielony. ** Pasta i jajka powinny być schłodzone. 4 Zadaszenia lub wypełnione dżemem, zwinięte smakołyki są świetne. Następnie pamiętaj, aby nie odcinać podstawy smakołyków, która jest w jednym zbiorze. Mieć smaczny posiłek!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *