Przepis na Mini babeczki cytrynowe

Pyszne, słodkie i pachnące cytryną mini babeczki z rodzynkami i kandyzowaną skórką limonki. Doskonałe nie tylko do wielkanocnego koszyczka, ale również na każdy inny dzień w roku.

mini babeczki cytrynowe – składniki:

  • 9) łyżka otartej skórki z cytryny (opcjonalnie)
  • 11) masło do wysmarowania foremek
  • 7) 2 łyżki kandyzowanej skórki limonki
  • 8) 2 łyżki rodzynek
  • 1) 200 g mąki
  • 5) pół szklanki cukru
  • 10) cukier puder do oprószenia
  • 4) 100 g masła
  • 2) 2 jajka
  • 6) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3) 6 łyżek soku z cytryny

mini babeczki cytrynowe Jak zrobić

Zobacz koniecznie: inny przepis

1. Przed ostygnięciem margaryny zmiękcz ją w garnku. 2. Zrób puszyste ciasto, łącząc cukier i jajka w misce. Następnie dokładnie łączy się mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło, startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Na koniec połącz pokryty cukrem pasek limonki i rodzynki. 3. Wlej przygotowaną masę do foremek na babeczki po uprzednim wysmarowaniu ich masłem. 4. Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut lub do wyschnięcia wykałaczki wbitej w środek. Po ostygnięciu babeczek oprószamy cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *