Przepis na Mini pączki z ziemniakami

Smakowite mini pączki z ziemniakami, posypane cukrem pudrem, to kusząca propozycja na tłusty czwartek i nie tylko. Te mini smakołyki są bardzo prostą w przygotowaniu przekąską dla wszystkich amatorów słodkości.

mini pączki z ziemniakami – składniki:

  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka octu
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • cukier puder do posypania pączków
  • 3 łyżki cukru

mini pączki z ziemniakami Przygotowanie

Zobacz również: inna ciekawa receptura

Dodaj rozgniecione drożdże i cukier do miski z ciepłym, ale nie wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. 2 Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub procesor, dodając jajka i przesączoną mąkę przed dodaniem kompozycji, cukier waniliowy, ocet i delikatną pastę. Dłońmi wyrobić gładkie ciasto. Ciasto o grubości około 1,5 do 2 centymetrów wykonuje się przez rozwałkowanie gotowego ciasta. Następnie, w tym momencie, używamy szklanki, aby usunąć koła z ciasta i uformować je w kulki z pekanami. 3. Smażymy pęczki kulek w gorącym tłuszczu do uzyskania pięknego brązowego koloru z każdej strony. Po usmażeniu wyjąć łyżką cedzakową z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe pączki obficie posyp cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *