Przepis na Muffinki z jabłkami i orzechami na maślance

Zapraszam na muffinki. Ciasto przygotowałam na maślance z dodatkiem jabłek i orzechów. Muffinki są bardzo pyszne o lekkim kwaśnym smaku. Polecam.

muffinki z jabłkami i orzechami – lista składników:

  • 2 jabłka ( 250 g )
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 8 – 10 łyżek mąki pszennej
  • cukier puder do posypania
  • 1 jajko
  • silikonowe foremki
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek maślanki
  • 1 łyżka cukru
  • garść orzechów włoskich

muffinki z jabłkami i orzechami Jak zrobić:

Zobacz także: inny przepis

1. Podziel orzechy na skromniejsze kawałki. Wysuszyć jabłka po przecięciu ich na pół i usunięciu rdzenia. Przed pokrojeniem pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Dodaj jajko, maślankę i dwa cukry do miski i wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, olej, orzechy i mąkę. Silikonowe foremki wypełnione ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 do 40 minut w 200 stopniach lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie czysta. Gotowe herbatniki powinny ostygnąć w foremkach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *