Przepis na Naleśniki Bez Jajek

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym na obiad, to główną rolę odgrywa tu pyszny farsz. Zrób naleśniki po meksykańsku. Jak widzisz, przepis na naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym jest niezwykle prosty w wykonaniu. Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem są właśnie te żółte ziarenka oraz najczęściej czerwona fasola. I nie brakuje ich również w naszym przepisie.
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym na obiad, to główną rolę odgrywa tu pyszny farsz. Warto na początku wykonać sos czosnkowy, który podczas przygotowania reszty dania zdąży się dobrze „przegryźć”. Na pewno zaskoczy Was parzenie ziół, ale ten zabieg spowoduje, że dużo szybciej oddadzą one aromat do sosu, a nie tylko będą strzelać w zębach. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, ketchup, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie wykonaj naleśniki. Wymieszaj jajka, mleko, wodę gazowaną, mąkę pszenną i 2 łyżki oleju. Odstaw ciasto, żeby zgęstniało. W tym czasie wykonaj farsz do naleśników.
Aby go wykonać potrzebujecie wołowiny, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli i papryczki chilli. Całość będzie gęsta przez dodatek passaty pomidorowej i aromatycznych przypraw. Na patelni podsmaż cebulę. Następnie dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni. Wlej passatę, dodaj przyprawy. Następnie dorzuć papryczkę i odsączoną kukurydzę z czerwoną fasolą. Dobrze dopraw i duś pod przykryciem. W tym czasie usmaż naleśniki. Jest pewne przysłowie, które sugeruje, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje i zawsze ląduje w koszu. Tutaj kluczową rolę odgrywa odpowiednio nagrzana patelnia. Warto przed przewróceniem odczekać, aż naleśnik przestanie kleić się do patelni. Jeśli nią poruszysz, a placek delikatnie się przesunie to znak, że znacznie zmniejszyło się ryzyko rozerwania naleśnika podczas obracania.
Gdy te dobre naleśniki są już gotowe, napełnij je farszem i zwiń w trójkąty. Ułóż przygotowane, pyszne naleśniki na talerzu i polej je sosem czosnkowym.
Jak widzisz, przepis na naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym jest niezwykle prosty w wykonaniu. Ten sprawdzony przepis będzie smacznym urozmaiceniem dla standardowych naleśników przygotowywanych na obiad. Naleśniki bez jajek i mleka to świetny pomysł na pyszne wegańskie śniadanie. Naleśniki bez jajek i mleka to świetny pomysł na pyszne wegańskie śniadanie. Naleśniki mogą także spożywać osoby mające alergię na białko jaja kurzego lub białka mleka. Przepis na naleśniki bez jajek i mleka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, mleko kokosowe, cukier, olej rzepakowy.
Jak zrobić naleśniki bez jajek i mleka? Do miski wsyp mąkę, wlej mleko kokosowe, wsyp cukier i dodaj olej. Zmiksuj składniki do powstania gładkiej masy. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki z obydwu stron, aż będą rumiane.
Mąka orkiszowa to pełnoziarnista mąka produkowana ze zboża o nazwie orkisz. Orkisz jest pradawnym przodkiem pszenicy. Orkisz jest znacznie zdrowszy niż pszenica. Pszenica jest zbożem bardzo często oczyszczanym, przez co traci swoje składniki mineralne. Mąka pełnoziarnista jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest bardzo potrzebny do prawidłowej pracy naszych jelit. Nadaje objętości posiłkom i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Mąka orkiszowa jest także bardzo bogata w witaminy z grupy B oraz cynk i witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Są one także potrzebne do produkcji komórek morfotycznych krwi. Niedobory witaminy B12 są szczególnie widoczne u osób na diecie wegańskiej. Powinny one dbać o prawidłową podaż tej witaminy. Mleko kokosowe jest bardzo dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Mleko kokosowe nie zawiera laktozy i jest produkowane z orzechów kokosowych. Mleko kokosowe można zamienić na inne roślinne mleko.
Podsumowując smaczne naleśniki są dobre dla osób na diecie bez laktozy. Naleśniki można podawać z wieloma dodatkami, takimi jak świeże owoce, domowy krem orzechowy lub jogurt roślinny. Naleśniki można podać także jako danie wytrawne, z farszem warzywnym. Naleśniki możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Odgrzej je na odrobinie oleju rzepakowego. Jak zrobić naleśniki bez jajek i mleka?
Naleśniki bez jajek wychodzą i nawet są tak dobre jak te z ich dodatkiem, jeśli nie wierzycie to koniecznie wypróbujcie przepis 🙂

naleśniki bez jajek – lista składników:

  • 1/2-1 łyżeczki cukru (może być waniliowy)
  • szczypta soli
  • 1 szkl mąki
  • 1 i 1/2 szkl płynów (u mnie szklanka wody gazowanej i pół szklanki mleka )
  • Składniki na około 6 sporych naleśników:
  • 1 łyżka oleju lub masła stopionego

naleśniki bez jajek Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *