Przepis na Naleśniki bez mleka z jogurtem

Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak jak zrobić idealnie puszyste, cienkie i delikatne naleśniki? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na naleśniki z bananami i przekonaj się jakie to proste. Z tym przepisem poradzi sobie każda osoba, nawet bez doświadczenia kulinarnego.
Do ich wykonania potrzebujemy tylko kilku składników, takich jak: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, olej i cukier.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Skoro mąka wybrana przejdźmy do mleka, śmiało możesz zastąpić je dowolnym napojem roślinnym. Pamiętaj, tylko żeby w jego składzie nie było dodatku cukru.
Nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Jeśli nie chcesz używać ani mleka, ani napoju roślinnego przygotuj naleśniki na wodzie. Wszystkie składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać, tak aby masa ciasta nie miała grudek i była jednolita. Nie zapominaj o dodatku cukru i oleju, dzięki temu nie będziemy musieli używać go już przy smażeniu.
Gdy masa naleśnikowa będzie gotowa, usmaż naleśniki na patelni już bez dodatku oleju rzepakowego. Gotowe naleśniki możesz podawać na wiele sposobów. Na słodko ze świeżymi owocami lub na wytrawnie z warzywami. Oby dwie wersje będą dobre.
Moje dietetyczne naleśniki z bananami sprawdzą się jako pomysł na lunch lub deser w ciągu dnia.
Naleśniki można modyfikować na wiele sposobów, dlatego będą świetną alternatywą dla wielu osób.
Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z bananami, wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszne naleśniki na słodko, będą dobre na śniadanie dla dzieci, ale też na obiad dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego! Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak jak zrobić idealnie puszyste, cienkie i delikatne naleśniki? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na naleśniki z masłem orzechowym i przekonaj się jakie to proste. Z tym przepisem poradzi sobie każda osoba, nawet bez doświadczenia kulinarnego.
Do ich wykonania potrzebujemy tylko kilku składników, takich jak: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, olej i cukier.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Skoro mąka wybrana przejdźmy do mleka, śmiało możesz zastąpić je dowolnym napojem roślinnym. Pamiętaj, tylko żeby w jego składzie nie było dodatku cukru.
Nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Jeśli nie chcesz używać ani mleka, ani napoju roślinnego przygotuj naleśniki na wodzie. Wszystkie składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać, tak aby masa ciasta nie miała grudek i była jednolita. Nie zapominaj o dodatku cukru i oleju, dzięki temu nie będziemy musieli używać go już przy smażeniu.
W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
W trakcie mieszania możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy.
Pamiętaj jednak, aby nie używać zbyt dużo cukru, wtedy naleśniki mogą przyklejać się do patelni.
Jeśli masa naleśnikowa będzie gotowa, usmaż naleśniki na patelni już bez dodatku oleju rzepakowego. Gotowe naleśniki możesz podawać na wiele sposobów. Na słodko ze świeżymi owocami lub na wytrawnie z warzywami. Oby dwie wersje będą dobre.
Moje dietetyczne naleśniki z masłem orzechowym sprawdzą się jako pomysł na lunch lub przekąskę w ciągu dnia.
Naleśniki można modyfikować na wiele sposobów, dlatego będą świetną alternatywą dla wielu osób.
Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z masłem orzechowym, wykorzystaj mój przepis i przygotuj pyszne naleśniki na słodko dla całej rodziny. Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z masłem orzechowym, wykorzystaj mój przepis i przygotuj pyszne naleśniki na słodko dla całej rodziny. Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z bananami, wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszne naleśniki na słodko, będą dobre na śniadanie dla dzieci, ale też na obiad dla całej rodziny. Przepis na naleśniki bez mleka z jogurtem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Jak zrobić naleśniki bez mleka z jogurtem? Naleśniki bez mleka z jogurtem to świetny pomysł na pyszne śniadanie dla rodziny. Naleśniki można podać również jako deser lub wykorzystać je do przygotowania potraw w wersji wytrawnej. Przepis na naleśniki bez mleka z jogurtem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jogurt naturalny, jajka, kakao, cukier, masło.
Jak zrobić naleśniki bez mleka z jogurtem? W misce umieść jajka, jogurt i cukier, zmiksuj. Rozpuść masło i dodaj do jajek, przesiej mąkę orkiszową i kakao, zmiksuj do połączenia składników. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki z obydwu stron, aż będą rumiane. Naleśniki podawaj z dodatkiem świeżych owoców lub domowym kremem czekoladowym.
Jogurt naturalny to produkt pochodzenia zwierzęcego. Jogurty najczęściej produkowane są z mleka krowiego. Jogurt to produkt mleczny poddany procesowi fermentacji. Jogurt naturalny jest bardzo dobrym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych kwasu mlekowego. Bakterie probiotyczne mają korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Jelita odpowiadają za nasze zdrowie, dlatego powinniśmy dbać o to, aby zapewniać im produkty bogate w naturalne probiotyki i substancje odżywcze, czyli prebiotyki. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała.
Podsumowując smaczne naleśniki są dobre do spożycia bezpośrednio po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Naleśniki to także świetny pomysł na deser, wystarczy przygotować farsz z twarogu i serka mascarpone, dodać owoce i deser gotowy. Naleśniki możesz także podać zasmażane z odrobiną alkoholu i pomarańczami.
Naleśniki bez mleka z jogurtem to świetny pomysł na pyszne śniadanie dla rodziny. Naleśniki można podać również jako deser lub wykorzystać je do przygotowania potraw w wersji wytrawnej. Przepis na naleśniki bez mleka z jogurtem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jogurt naturalny, jajka, kakao, cukier, masło.
Jak zrobić naleśniki bez mleka z jogurtem? W misce umieść jajka, jogurt i cukier, zmiksuj. Rozpuść masło i dodaj do jajek, przesiej mąkę orkiszową i kakao, zmiksuj do połączenia składników. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki z obydwu stron, aż będą rumiane. Naleśniki podawaj z dodatkiem świeżych owoców lub domowym kremem czekoladowym.
Jogurt naturalny to produkt pochodzenia zwierzęcego. Jogurty najczęściej produkowane są z mleka krowiego. Jogurt to produkt mleczny poddany procesowi fermentacji. Jogurt naturalny jest bardzo dobrym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych kwasu mlekowego. Bakterie probiotyczne mają korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Jelita odpowiadają za nasze zdrowie, dlatego powinniśmy dbać o to, aby zapewniać im produkty bogate w naturalne probiotyki i substancje odżywcze, czyli prebiotyki. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała.
Podsumowując smaczne naleśniki są dobre do spożycia bezpośrednio po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Naleśniki to także świetny pomysł na deser, wystarczy przygotować farsz z twarogu i serka mascarpone, dodać owoce i deser gotowy. Naleśniki możesz także podać zasmażane z odrobiną alkoholu i pomarańczami.

naleśniki bez mleka z jogurtem – lista składników:

  • mąka orkiszowa – 600 g
  • Cukier – 50 g
  • Jogurt naturalny 2% – 300 g
  • Kakao 16% (proszek) – 40 g
  • Jajko – 4 szt.
  • Masło – 120 g

naleśniki bez mleka z jogurtem Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura

W misce połącz jajka, cukier i jogurt. Wymieszaj jajka z przesączoną mąką i kakao do rozpuszczonego kremu. Rozgrzać naczynie do naleśników i smażyć gorące bułeczki ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawaj naleśniki z nowym produktem naturalnym lub ręcznie robionym mrożonym jogurtem czekoladowym.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *