Przepis na Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym – składniki:

  • naleśników
  • Nadzienie
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, szczypta cukru
  • 700 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • Dodatki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • Sos pomidorowy
  • 8
  • 100 g ricotty
  • świeża bazylia
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku
  • 200 g sera mozzarella (tarta lub świeża w kulce)
  • 1/2 cebuli
  • przyprawy:
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • opcjonalnie: suszone oregano, chili, pomidorki koktajlowe

naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis

Przygotuj naleśniki. Naciśnij szpinak, połącz go z ricottą, parmezanem, aromatami i jajkiem i podawaj. Ciepłe bułeczki rozwałkować i przykryć polewą. Polewa do pomidorów: W garnku na oliwie podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Przed dodaniem puree doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i suszonym oregano. Dodać dwa lub trzy liście bazylii i dusić około 10 minut. Użyj oliwy z oliwek do nasmarowania naczynia do pieczenia lub kilku skromniejszych. Sos równomiernie rozsmarować na naleśnikach. Możesz alternatywnie dodać posiekane pomidory koktajlowe i trochę suszonego oregano lub proszku do gulaszu. W temperaturze 200°C podgrzewać przez około 15 minut. Piec przez dodatkowe pięć minut przed dodaniem startej mozzarelli.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *