Przepis na Pączki domowe

pączki domowe – składniki:

  • 5dag drożdży
  • 3/4 kg smalcu do smażenia
  • marmolada lub powidła
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/kg mąki
  • 2 żółtka
  • puder cukier
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki wódki

pączki domowe Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis

Pączki Dodać drożdże, dwie łyżki ciepłego mleka, jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki. W misce zalać ciepłym mlekiem mąkę, po wierzchu zalać ubitą śmietaną i wszystko przykryć mąką. Cukier gotowany na parze służy do ubijania żółtek i białek jaj. Wrzucić ciasto i mieszankę jajeczną. Wódkę, rozpuszczoną i schłodzoną margarynę oraz pozostałe składniki dokładnie zmiksować blenderem (sidłami). Przykryć materiałem o odpowiedniej konsystencji i odstawić do wyrośnięcia. Marmoladą lub dżemem nadziewać 15 równych pączków zrobionych z wyrośniętego ciasta. Wyłożyć na stolnicę delikatnie oprószoną mąką, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Przykryj i obsmaż przyklejoną stroną do dołu w rozgrzanym tłuszczu, aż spód będzie smażony, a następnie przewróć i usmaż. Za pomocą otwartej łyżki wyjmij mięso z garnka i umieść je w ręcznikach do pisania. Przygotuj dekorację: wsyp szklankę cukru pudru do miski, dodaj jedną łyżkę pasty do smarowania, a chwilę później wlej margarynę od trzech do pięciu łyżek wysokotemperaturowej wody. Pączki posmarować od razu „zawijając” wszystko pędzelkiem. Połóż na talerzu i podawaj gościom 🙂


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *