Przepis na Pączki tradycyjne wg. mojej babci

Przepis na pączki do , którego będę zawsze wracać

Składniki na pączki tradycyjne:

  • 6 żółtek
  • zapach rumowy
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag drożdży
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
  • marmolada twarda
  • 125 g masła lub 7 łyżek oliwy
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kg mąki

pączki tradycyjne Jak zrobić

A może spodoba Ci się także: inna receptura

1. Dodaj mąkę, cukier i pół szklanki zimnego mleka do mieszanki drożdżowej. Ubij cukier, wanilię i białka, aż utworzą się sztywne szczyty. Aby uzyskać, połącz ciepłą mąkę, masę jajeczną, aromat i duszę, a następnie dodaj gorące mleko. Dodaj drożdże i kontroluj do uzyskania struktury bąbelków. Wykorzystaj gracza z oliwą z oliwek lub gorącym, zrelaksowanym smarem, dopóki nie będzie trudno sobie z tym poradzić. W ciepłym miejscu (droga babci pod pierzyną) przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut. Po wyrośnięciu pączki napełnij marmoladą. Robię tak, jak ona by chciała: biorę kawałek mieszanki, wyrównuję na dłoniach, kładę dżem (około łyżeczki), sklejam brzegi, żeby dobrze się trzymały, formuję kulę, kładę na posypany stołem z mąką na 15 minut do wyrośnięcia. Smażymy z obu stron do zarumienienia na gorącym tłuszczu. Zmniejsz ilość tłuszczu do ręcznika papierowego. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *