Przepis na Pieczona owsianka z cukinią

Uwielbiamy ciasto cukiniowe. Upiekłam więc owsiankę, która w smaku bardzo przypomina moje ulubione ciasto warzywne. Jest świetna na rozpoczęcie dnia!

owsianka z cukinią – składniki:

  • • 2 szklanki płatków owsianych,
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • • SKŁADNIKI MOKRE:
  • • ½ łyżeczki soli,
  • • ¼ szklanki brązowego cukru,
  • • 1 szklanka startej na grubych oczkach cukinii (nie odciskamy soku),
  • • 1 i ¾ szklanki mleka,
  • • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • • 1 łyżeczka cynamonu,
  • • 1 duże jajko,
  • • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • • SKŁADNIKI SUCHE:
  • • 3 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
  • • DODATKOWO:

owsianka z cukinią Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka

1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Piekarnik nagrzany do 180 stopni. Połącz wszystkie suche składniki w jednej misce. Ubij mokre mocowania razem w innej misce. Połącz suche i mokre mocowania, łącząc je w jedno. Następnie, w tym momencie, ponownie zmiksuj po dodaniu zmielonej cukinii. Za pomocą papieru do pieczenia lub kwadratowej formy 20×20 cm lub okrągłej 22-24 cm nałóż cienką warstwę tłuszczu. Było obtoczone w płatkach owsianych. Wygładzamy jego powierzchnię. W temperaturze 180 stopni podgrzewaj płatki owsiane przez 30 do 35 minut. Możemy podawać z orzechami, żurawiną, każdą porcję można dodatkowo zalać ledwie dostateczną ilością mleka. Zjedz porządną kolację.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *