Przepis na Proste babeczki

Jest to prosty i łatwy przepis, który możecie dowolnie mieszać i zmieniać składniki. Przygotowując mini babeczki piernikowe kierowałam się głównie smakiem i aromatem. Przygotowując mini babeczki piernikowe kierowałam się głównie smakiem i aromatem. Proste babeczki, które spokojnie można postawić na wigilijnym stole. Babeczki, czyli
muffinki nadziane makiem
, a dokładniej gotowym nadzieniem makowym razem z bakaliami. Proste i pyszne. Zrobienie ich zajmie Wam 5 minut, potem 20 minut w piekarniku, lukier… i voila. W pół godziny gotowe będą pyszne muffinki, które zrobią furorę podczas Świąt. 🙂
U mnie zrobiły przed Świętami, a na wigilijnym stole na pewno się znajdą. Po pierwsze są pyszne, po drugie z makiem (uwielbiam mak), a po trzecie szybkie i zawsze się udają. Ja swoje
muffinki z makiem
udekorowałam lukrem i świeżą żurawiną. Lubię smak kwaskowatej żurawiny w połączeniu ze słodyczą cukru i aromatem maku. Ale można przybrać je dowolnie lub zostawić tylko pod osłonką z lukru. Smacznego. Ciacho do kawy na raz. Bardzo proste babeczki w przygotowaniu. Sprawdza się idealne do niedzielnej kawki. Prace przy nich moNa podzielić sobie na dwa dni. W pierwszym upiec spody a w drugim dniu budynki udekorować.
zapraszam na swój Instagram oraz kanał Youtube gdzie gromadzę również przepisy z filmikami krok po kroku. Proste babeczki z rabarbarem idealnie sprawdzą się na wiosenny czy letni szybki i łatwy wypiek. Babeczki to popularna forma małych wypieków. Ich najpopularniejszymi siostrami są amerykańskie muffiny, które przygotowywane są w różnych wariantach smakowych, a tymi najbardziej uwielbianymi są klasyczne waniliowe lub czekoladowe.
Babeczki z rabarbarem to wyśmienita propozycja babeczek z dodatkiem kwaśno słodkiej rośliny. Rabarbar to jedna z najpopularniejszych roślin w okresie letnim. Z jego użyciem najczęściej przygotowywany jest kompot z jabłkami lub truskawkami oraz ciasto drożdżowe, lub jogurtowe. Jest on bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i jest on tam powszechnie nazywany rośliną do ciast. Rabarbar im mniej dojrzały tym jest bardziej kwaśny. Dojrzałość rabarbaru rozpoznajemy po jego kolorze, ten zielony z odrobiną koloru czerwono różowego jest niedojrzały, im bardziej różowy, tym bardziej dojrzały. Ten różowy kolor nadaje kompotowi wyjątkowy kolor. Rabarbar jest bardzo zdrowy, jest bogaty w witaminę C, witaminę E oraz witaminę A, a także potas i fosfor. Rabarbarowe muffiny możesz przerobić na bardzo zdrowy wypiek, zamieniając jedynie dwa składniki. Zamiast mąki pszennej tortowej wykorzystaj mąkę pszenną pełnoziarnistą, a zamiast cukru białego użyj ksylitolu lub erytrytolu, możesz nawet wymienić tylko połowę cukru, a babeczki już będą zdrowsze. Takie muffiny idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako dodatek do drugiego śniadania, a także jako podwieczorek i słodka przekąska na przykład na imprezie czy spotkaniu. Przepis na babeczki z rabarbarem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Muffiny z rabarbarem możesz wykonać także z dodatkiem truskawek czy kruszonki. Rabarbar świetnie skomponuje się także z jabłkami czy morelami. Możesz eksperymentować z różnymi połączeniami, jednak nie zapomnij wykonać babeczek z samym rabarbarem.
Proste babeczki z rabarbarem idealnie sprawdzą się na wiosenny czy letni szybki i łatwy wypiek. Te małe babeczki są pełne wyśmienitego smaku i aromatu. Z powodzeniem wykonasz je z pomocą dzieci. Proste babeczki, które spokojnie można postawić na wigilijnym stole.
Najłatwiejszy wypiek i prosta receptura. Poradzi sobie z tym każdy, nawet bez specjalnych umiejętności w kuchni. Koniecznie wypróbuj i sprawdź czy miałam rację!

proste babeczki – lista składników:

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel cytrynowy( dodając inny np. truskawkowy nadamy lekki posmak i kolor )
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • Ciasto
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • Krem
  • 200 g serka mascarpone
  • cukier waniliowy
  • ulubiona posypka
  • 1 łyżka cukru

proste babeczki Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura

1. Białka oddzielić od żółtek i bez cukru ubić na sztywną pianę. Następnie do pianki delikatnie wmieszać proszek, cukier, przesianą mąkę, galaretkę i białka. Mieszamy i pod koniec dolewamy olej. puste papierowe kubki Przygotuj się na blisko 20 minut przygotowania w 180 stopniach. 2. Krem należy zaplanować z mascarpone cheddar i ubitą śmietanką do ubijania na poziomie 30%. Po dokładnym połączeniu wszystkiego dodajemy cukier. Krem powinien przykryć babeczki. Zraszacze mogą pomóc.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *