Przepis na Pyszne, leciutkie pączki na jogurcie-idealne na tłusty czwartek

Pączki z tego przepisu wychodzą baardzo leciutkie, mają obrączkę, szybko się smażą.
Bardzo polecam i zapraszam

Składniki na pączki na jogurcie:

  • -65g drożdży świeżych -55g masła -250ml mleka -125g jogurtu naturalnego
  • CIASTO NA PĄCZKI -4,5-5 szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania -6 żółtek
  • *z podanych proporcji wychodzi około 25 pączków
  • DODATKOWO -marmolada różana -cukier puder -olej do smażenia
  • -cukier waniliowy -5 łyżek cukru -pół łyżeczki soli -3 łyżki spirytusu

pączki na jogurcie Przygotowanie:

Zobacz także: inna receptura

Pojemnik na lód jest wyjmowany z wyprzedzeniem, aby jogurt, jajka i drożdże miały temperaturę pokojową. Do miski wsyp część mąki, ciepłe mleko, łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wszystko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut. Na pad ubij żółtka z czterema łyżkami cukru. Po 15 minutach dodać jogurt, cukier waniliowy, sól, ubite żółtka, duszę i wszystko zmiksować. Stopniowo dodawać schłodzone, stopione masło, mieszając przesianą mąkę z ciastem. Posyp trochę mąki na wierzchu, jeśli masa jest bardzo lepka, ale nie za dużo, inaczej pączki nie będą lekkie. Mieszankę należy długo masować. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dolnej części miski, umieść je na blacie, posyp mąką w ilości wystarczającej do uformowania kulki i włóż z powrotem do miski. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około sześćdziesiąt minut. 2 W pewnym momencie formujemy pączki. Tym razem dużo przesunąłem kombinację, wyciąłem paczki kubkiem i napełniłem je, aż się przypaliły. Możesz je podobnie uformować w najtrudniejszy możliwy sposób i nadziać je przed smażeniem. Odłóż pączki na bok do nadmuchania na jakieś czterdzieści minut. Aby paczki nie dotykały dna garnka, dodaj olej. 3 Można przysmażyć, gdy wrzucimy kawałek ciasta do rozgrzanego oleju o odpowiedniej temperaturze. Pączki smażymy na oleju, przykrywamy garnek pokrywką i chwilę podsmażamy przed przejściem na drugą stronę. Pakiety będą się palić i ciemnieć, jeśli olej będzie zbyt gorący. 4 Po ostygnięciu przypalonych pączków nadziać je dżemem i posypać cukrem pudrem na papierowym ręczniku. Te pączki są najlepsze, gdy lekko ostygną. Są niesamowicie lekkie i giętkie i nie opadają gwałtownie. stanowczo polecam 🙂


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *