Przepis na Rogate mini pączki w 20 minut

Oponki z sera z wiaderka to wspaniały pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Oponki nie zawierają dodatku drożdży, dlatego są dużo szybsze do przygotowania. Oponki można przygotować dla niezapowiedzianych gości jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na oponki z sera z wiaderka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, ser z wiaderka, cukier, soda oczyszczona, jajka, cukier z prawdziwą wanilią, olej rzepakowy.
Jak zrobić oponki z sera z wiaderka? W misce umieść jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy. Do masy dodaj twaróg i zmiksuj do połączenia składników. Do masy twarogowej dodaj mąkę pszenną, sodę i cukier z prawdziwą wanilią. Wymieszaj dokładnie. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 170-180 stopni. Ciasto na oponki rozwałkuj cienko i wytnij szklanką koła. W nich wytnij kieliszkiem dziurkę. Oponki smaż partiami na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, desery i ciasta z chudego sera są mniej smaczne i mają mniej zwartą konsystencję. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Smażenie na głębokim tłuszczu nie powoduje wnikania tłuszczu do ciasta. Tłuszcz powinien mieć wysoką temperaturę, aby oponki nie nasiąkały olejem.
Podsumowując oponki z mielonego twarogu mają bardziej gładką konsystencję. Pączki serowe można przygotować także z proszkiem do pieczenia zamiast z sodą. Pyszne oponki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni pod przykryciem. Pączki serowe można przygotować także z proszkiem do pieczenia zamiast z sodą. Macie dość pączków? To może skusicie się na odrobinę zdrowsze
pączki pieczone
? Zdrowsze to dużo powiedziane, ale na pewno mniej tłuste. 🙂 Z tego ciasta możecie też śmiało zrobić pączki smażone czy
oponki
, ale ja dzisiaj proponuję takie pieczone. Najbardziej lubię
pączki z różą
(szczególnie te
kupowane przy Nowym Świecie
), polane lukrem i posypane migdałami. Dzisiaj wersja pieczona. Zamiast róży użyjcie dowolnego dżemu, budyniu lub nutelli. Wszystkie pyszne.
Macie swoje ulubione nadzienie do pączków? Koniecznie się nim podzielcie, chętnie takich spróbuję.
Ciasto drożdżowe na pączki
z tego przepisu jest bez jajek, bardzo dobre, pączki wychodzą puszyste i, co ważne, nie musicie myśleć, co
zrobić z białkami
. Smacznego. Pyszne pączki pieczone – miękkie i puszyste z nutką miętowego kremu z białą czekoladą ! To może skusicie się na odrobinę zdrowsze pączki pieczone ? Chyba każdy z Nas jadł chociaż raz mini pączki a w tłusty czwartek wręcz jest to wskazane Podobno kto nie zje chociaż jednego to nie będzie miał szczęścia przez cały rok. Moja propozycja to mini pączki, które wszyscy dobrze znają, jednak nie każdy zna przepis lub ich sam nie robił. Rewelacyjne drożdżowe mini pączki przygotowane na prawdziwym twarogu w kostce które długo zachowują świeżość nie chłoną tłuszczu są mięciutkie i bardzo smaczne.
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu mini pączki.

mini pączki – lista składników:

  • szczypta soli
  • 200 g jogurtu naturalnego kremowego
  • 250 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • tłuszcz do smażenia, może być olej, smalec lub olej ze smalcem
  • z podanej porcji wyjdzie około 50 szt.
  • około 2 łyżek rumu (można pominąć)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (około 8 g)
  • około 1 łyżeczki otartej skórki z cytryny

mini pączki Jak przygotować:

Zobacz również: inna ciekawa recepturka

Ciasto można wyrobić rózgą lub mikserem. Wbij jajka do miski, dodaj cukier puder i wymieszaj, aż łączniki połączą się w jedną całość. Od tego momentu koordynuj zwykły jogurt, poncz cytrynowy, sól i proszek do pieczenia. Na koniec mieszaj mąkę i rum przez jakiś czas, aby upewnić się, że mocowania są równomiernie przenoszone. Alternatywnie, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej jogurtu. Jak pokazałem na filmie, powinno to być wyjątkowo niedrogie. 2 Pączki przypalone skromniej niż się spodziewałam: Pączki można spalić na jednym lub drugim oleju lub samym tłuszczu, jednak ja podgrzewam tłuszcz w garnku i używam oleju i oleju w proporcji 1:1. Przed wrzuceniem pączków do tłuszczu wrzucam ograniczoną ilość mieszanki, aby tłuszcz miał odpowiednią temperaturę. W przypadku, gdy gracz jest ugotowany po rzuceniu, możesz przypalić pączki. Obsmażam pączki, zmniejszając ogień garnka do najniższego poziomu. 3 Do ułożenia ciasta użyłam dwóch łyżek. Zanurz łyżki w gorącym oleju, umieść około 1/3 kombinacji w oleju, a następnie użyj następnej łyżki, aby wyeliminować gracza z łyżki. Za każdym razem robię kilka pączków. Podczas smażenia pączków przewracaj je na drugą stronę, aż nabiorą jasnobrązowego koloru. Aby pozbyć się dodatkowego tłuszczu, umieść je na papierowym ręczniku. Gotowe pączki układam, gdy posypuję je cukrem pudrem. Życzę pożytecznego spalania i smacznego. Wszystkiego najlepszego dla Babci Ewy


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *