Przepis na Tradycyjne pączki z marmoladą

Pączki z tego przepisu robię od zawsze, są mięciutkie i puszyste z owocowym nadzieniem. Nie chłoną tłuszczu , a smakują najlepiej jeszcze na ciepło ze szklanką mleka.

tradycyjne pączki – składniki:

  • Nadzienie:
  • Cukier puder do posypania
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • Ponad to
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • Składniki na 20 pączków:
  • 1 całe jajo
  • szczypta soli
  • 5 dag drożdży
  • 400 g marmolady wieloowocowej
  • 600 g mąki pszennej

tradycyjne pączki Jak zrobić

Zobacz także: inna ciekawa receptura

1. Rozetrzyj drożdże w ciepłym mleku, dodaj trzy łyżki cukru i trzy łyżki mąki i odstaw, aż roztwór zacznie działać. Rozpuść masło, gdy ostygnie. Dodaj pozostałe mocowania i włóż do uniwersalnego ciasta, gdy w aranżacji zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Dodaj zmiękczoną pastę na końcu i układaj przez około dziesięć minut. Ciasto można zanurzyć w ciepłej wodzie lub odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, pokrój je na 20 kawałków. Umieść każdy kawałek odtwarzacza w gorącym bułce i napełnij go łyżeczką dżemu i ostrożnie zamknij połączenie. Pączki należy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Trzeba uważać, żeby nie przegrzać tłuszczu, bo obok marmolady będzie surowe ciasto. Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem, podawaj. Miłej uczty!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *